Voordelen van een modulair kabelboom testsysteem

Dit artikel legt de voordelen uit van een modulair testsysteem voor kabelbomen voor. Het legt ook uit hoe ons RTS ® (Real Time Scanning) testsysteem een modulaire oplossing is die de testsnelheid verbetert door de vele functies.

Klein beginnen om grote verbeteringen te zien


Naarmate kabelbomen complexer worden, zijn er geavanceerde ontwerp- en testtechnieken nodig om hun veiligheid en betrouwbaarheid te garanderen.

In de auto-industrie bijvoorbeeld vereisen moderne voertuigen complexe kabelbomen die gegevensoverdracht met hoge snelheid aankunnen, meerdere systemen aansturen en verschillende sensoren en apparaten ondersteunen. Ook in de lucht- en ruimtevaart en defensie moeten kabelbomen extreme temperaturen, hoge trillingsniveaus en ruwe omgevingen aankunnen terwijl ze kritieke gegevens en voedingssignalen naar verschillende onderdelen van het vliegtuig of ruimtevaartuig transporteren.

Deze toegenomen complexiteit vereist dat er meer draden, connectoren en componenten in de kabelbomen worden opgenomen, waardoor ze ingewikkelder en uitdagender worden om te ontwerpen, te produceren en te testen.

Behoefte aan beter testen tijdens de productie van kabelbomen

De toenemende complexiteit van kabelbomen, gecombineerd met de kritieke rol die ze spelen in moderne elektronische systemen voor voertuigen zowel op het land als in de lucht, vereist meer geavanceerde testmethoden om hun veiligheid en betrouwbaarheid te garanderen.

Er is een aanzienlijke behoefte aan betere elektrische testtechnieken om ervoor te zorgen dat kabelbomen in moderne elektronische systemen veilig en betrouwbaar zijn. Verbeterde elektrische tests tijdens de productie van kabelbomen kunnen systeemstoringen helpen voorkomen, onderhoudskosten verlagen en de algehele productkwaliteit en -veiligheid verbeteren.

De bottleneck bij het testen

We weten dat testen een knelpunt vormt in het productieproces.  Zelfs met geautomatiseerde systemen is testen vaak tijdrovend en arbeidsintensief. De grote variabiliteit in het ontwerp van harnassen en componenten kan het ook moeilijk maken om testprocedures en -apparatuur te standaardiseren.  De toegenomen complexiteit van kabelbomen kan ook een factor zijn, waarbij meerdere testtypen nodig zijn.  Het beheer van de testapparatuur zelf draagt ook bij aan de bottleneck, met kabelbeheer als een eeuwige kopzorg.

Producentenvan kabelbomen kunnen helpen om deze uitdagingen te overwinnen door gebruik te maken van strategieën zoals het automatiseren van testprocessen, het standaardiseren van testprocedures en -apparatuur en het gebruik van modulaire testsystemen die naar behoefte eenvoudig op- of afgeschaald kunnen worden. Door de tijd, het werk en de complexiteit van het testen te verminderen, kunnen fabrikanten de doorvoer van het testproces verbeteren en knelpunten in het productieproces voorkomen.

Hoe een modulair kabelboomtestsysteem kabelboomfabrikanten kan helpen

Het RTS-systeem van MK Test System pakt verschillende van deze factoren aan die bijdragen aan de bottleneck bij het testen.  

RTS modulair kabelboomtestsysteem

RTS staat voor Real Time Scanning.  Het is een modulair, snel inzetbaar automatisch elektrisch testsysteem.  Het is gebaseerd op het principe van snelle ‘pass/fail’ testen uit de automobielsector, maar met een enorm verbeterde meetnauwkeurigheid voor complexere kabelbomen.

De voordelen van RTS voor fabrikanten van kabelbomen zijn onder andere:

Minder interfacekabels – Het RTS systeem maakt gebruik van geminiaturiseerde componenten om de testpunten direct naar de te testen kabelboom te brengen met behulp van kleine navelstrengkabels, in plaats van tientallen interfacekabels die terug moeten naar het testsysteemrek.

Flexibiliteit – Er is een reeks satellietmodules beschikbaar van 32 testpunten tot 360 testpunten. Dit maakt een aanpasbaar systeem mogelijk dat geconfigureerd kan worden om te voldoen aan de eisen van een grote variëteit aan kabelbomen en kabelwinkelopstellingen.  Er kunnen eenvoudig meer satellieten worden toegevoegd om het systeem uit te breiden.

Sneller aansluiten – Met een modulaire oplossing gaat het aansluiten sneller dan met een traditioneel systeem op basis van rekken. Uniek voor RTS (op het moment van schrijven) zijn de magnetische connectoren, die nog meer tijd besparen.

Testen tijdens het bouwen – Een andere grote tijdsbesparing met RTS is dat het systeem dankzij het lage stroom- en spanningsmeetsignaal veilig live kan werken en metingen kan uitvoeren tijdens het bouwen van de kabelboom. Hierdoor kunnen assembleurs in realtime zien waar de fout zit en deze direct verhelpen, in plaats van te wachten tot de kabelboom gebouwd is, voordat ze een volledige test uitvoeren en de resultaten bekijken voordat ze fouten kunnen verhelpen.

Willekeurige aansluiting – de Active xRef functie maakt willekeurige aansluiting mogelijk, waardoor UUT-testpunten worden geïdentificeerd, ongeacht waar op het systeem ze zijn aangesloten.

Operatorhulp – functies om operators te helpen, zoals ingebouwde begeleiding of instructies. RTS heeft verschillende extra functies om operators en assembleurs te helpen.  Bijvoorbeeld:

Alle satellieten hebben LED-indicatoren voor pass/fail die binnen enkele seconden na het aansluiten direct visuele resultaten geven.

De sondefunctie is ingebouwd in elke satelliet, waardoor er gemakkelijk toegang is tot een 4 mm banaanstekker om fouten op te sporen en een diagnose te stellen.

Voor testtechnici en programmeurs is Automatic Program Generation (APG) standaard inbegrepen.

De RTS software ondersteunt ook de vertaling van alternatieve testprogramma’s voor een soepele overgang van bestaande testsystemen.

De voordelen van een modulair kabelboomtestsysteem benutten

Hoewel dit geen uitputtende lijst van voordelen is, heeft dit artikel aangetoond dat een modulair kabelboomtestsysteem – zoals RTS – kabelboomfabrikanten een flexibele, nauwkeurige en efficiënte testoplossing kan bieden.

Modulaire kabelboomtestsystemen kunnen ongetwijfeld bijdragen aan het verbeteren van de kwaliteit en betrouwbaarheid van kabelbomen, terwijl ze de kosten verlagen en de productiviteit verhogen.  Voor eindklanten zal dit resulteren in een hogere kwaliteit van de kabelbomen en een grotere klanttevredenheid.

Terug naar overzicht
Translate