Volledig opgeladen voor succesvolle batterijtest

MK Test Systems en IONIO brengt hun geautomatiseerde Automeg® testsystemen naar de batterijsector.

De Automeg® productreeks wordt al meer dan 30 jaar gebruikt in veeleisende sectoren zoals lucht- en ruimtevaart, defensie, en de productie en het onderhoud van rollend materieel. De systemen hebben een reputatie opgebouwd voor het waarborgen van de integriteit en prestaties van elektrische systemen en stroomverdelingssystemen.

’s Werelds toonaangevende fabrieken voor elektrische vrachtwagens en bussen maken steeds vaker gebruik van Automeg, waaronder Daimler Truck North America. Deze systemen bieden doorgaans HV-tests tot 6000VDC en diëlektrische hoogspanningstest (HiPot) tot 3500VAC, en profiteren van de jarenlange ervaring van MK in het testen van rollend materieel waar vergelijkbare spanningen gangbaar zijn.

Een recente toepassing bij een elektrische vrachtwagen maakte gebruik van MK’s loop test technologie, waarbij de bondweerstand van aardcircuits op een  chassis automatisch wordt getest op totale weerstand. Vervolgens wordt de stroom gemeten die door elk deel van het netwerk van parallelle circuits stroomt om de detectie van hoge weerstandsverbindingen mogelijk te maken. Deze hoge weerstandsverbindingen kunnen uiteindelijk leiden tot hotspots en compromitteren de veiligheid van het voertuig. Zie onze DTNA case study voor meer details.

Batterijtest vereisten
Bij EV-batterijtests worden veel standaardfuncties van het MK Automeg-testsysteem gebruikt voor:

– Aardverbindingstest bij variabele programmeerbare stroom
– Meting en verificatie van pack-aansluiting en las
– Weerstandsmeting van terminals
– Capaciteitsmeting van terminals
– Meting en schakeling van hoge stroom
– Isolatietest met hoge spanning en gecontroleerde snelle ontlading
– Diëlektrische weerstandstest met hoge spanning (HiPot) en gecontroleerde snelle ontlading
– Functietest van interne pack-contactoren en relais
– Functietest van hoogspanningsinterlocks
– Weerstandsmeting en verificatie van zekeringpaden

Nadat de reeks standaard MK-testmodules is geselecteerd en ingebouwd in een testconsole, wordt de MKAT®-software gebruikt om specifieke testreeksen te maken die passen bij een bepaalde batterijcel. Naarmate er nieuwe batterijcellen worden ontwikkeld, maakt de gebruiker eenvoudig een nieuw testprogramma dat bij die cel past.

Met één druk op de knop wordt het testproces gestart zodra het systeem is verbonden met de batterijcel. Testresultaten worden geleverd in een rapportageformaat en worden automatisch gelogd en gearchiveerd. Digitale archivering zorgt voor volledige traceerbaarheid en maakt trendanalyse mogelijk. Op deze manier ondersteunen Automeg en MKAT voortdurende product- en procesverbetering, evenals IoT- en Factory 4.0-doelstellingen.

De standaard mogelijkheden van het MK Automeg-systeem omvatten nauwkeurige continuïteitsweerstandsmeting, isolatietesten met lage spanning, meting van isolatie met hoge spanning, AC HiPot-testen met hoge spanning, schakeling en meting van hoge stroom, en functieteststimulatie. Al deze functies worden gerouteerd via een reeks relaismodules, wat zorgt voor volledig automatische meting van circuits met hoge dichtheid.

Terug naar overzicht
Translate