Optische beschadigingen bij aardingsmeting

Veiligheidstesten zijn van essentieel belang om ervoor te zorgen dat producten aan alle vereisten en specificaties voldoen voordat ze op de markt worden gebracht. Een van de belangrijke tests die we uitvoeren, is de aardingsmeting. Deze meting wordt meestal uitgevoerd met een hoge stroom van 10 of 25 ampère en een lage spanning van 6 of 12 volt. Hoewel dit een effectieve manier is om de aardingsprestaties van een product te beoordelen, kan het lasprincipe dat ontstaat bij de hoge stroomniveaus leiden tot optische beschadigingen aan bepaalde testproducten.

Wat is aardingsmeting en waarom is het belangrijk?

Aardingsmeting is een test die wordt uitgevoerd om de weerstand tussen het aardingssysteem en het product te meten. Het doel is om ervoor te zorgen dat het product goed geaard is, wat van cruciaal belang is voor de veiligheid van elektrische apparatuur en de bescherming van gebruikers tegen elektrische schokken. Door de aardingsweerstand te meten, kunnen we de integriteit van het aardingssysteem beoordelen en mogelijke problemen identificeren.

Het probleem van optische beschadigingen bij hoge meetstroom

Bij het uitvoeren van aardingsmetingen met hoge stroomniveaus kan het lasprincipe ontstaan, waarbij er een beschadiging op het oppervlak van het testproduct kan optreden. Dit lasprincipe ontstaat doordat de hoge stroomdichtheid op bepaalde punten van het onstaat. Als gevolg hiervan kunnen optische beschadigingen ontstaan, zoals verkleuring van materiaal. Dit is vooral nadelig voor producten die een optisch gaaf oppervlak moeten behouden, zoals verlichting, displays of behuizingen van elektronische apparaten.

Hoe optische beschadigingen voorkomen?

Gelukkig kunnen we met enkele voorzorgsmaatregelen de optische beschadigingen bij hoge stroomtests minimaliseren. Hier zijn enkele suggesties:

Gebruik van geschikte testpunten: Identificeer de kwetsbare gebieden van het testproduct en zorg ervoor dat de testpunten strategisch worden geplaatst. Vermijd het plaatsen van testpunten op gevoelige oppervlakken of gebieden die gevoelig zijn voor optische beschadigingen.

Zorg ervoor dat men voor het starten van een meting een goede verbinding heeft, de plaatsing van de PE-sonde is hiervan belang.

Onderstaande video geeft een voorbeeld van vonkvorming op tijdens de aardingsmeting

Terug naar overzicht
Translate