De aardingsmeting (PE/GB)
Veiligheidstesten zijn verplicht en vormen een essentieel onderdeel van de eindcontrole van elektrische producten.
Aardingsmeting, ook wel bekend als aardingsweerstandsmeting o als afkorting PE (Protective Earth), GB (ground bound), is een belangrijke test die wordt gebruikt om de kwaliteit van de aarding van elektrische systemen en apparatuur te beoordelen. Een goede aarding is van cruciaal belang voor de veiligheid van elektrische installaties en het voorkomen van elektrische schokken.
Om de aardingsmeting goed uit te voeren, moeten we ons de volgende vragen stellen: waarom, waar, hoe en wanneer niet?
Waarom is deze meting zo belangrijk? De beschermingsgeleider (aarding) is de centrale beschermingsmaatregel om de elektrische veiligheid van een product te waarborgen. Het zorgt ervoor dat er bij een defect geen gevaarlijke spanning op de behuizing van het apparaat aanwezig is. Als dit wel gebeurt en een gebruiker raakt de behuizing aan, kan er een gevaarlijke stroom door het lichaam lopen. Daarom moet de beschermingsgeleider op zijn minst het gevaar voor personen verminderen en in het beste geval volledig uitsluiten.
Het is daarom van cruciaal belang dat de aardingsmeting correct wordt uitgevoerd en gedocumenteerd voor de levering van het elektrische product. De beschermingsgeleiderweerstandstest is een routinematige test die voor elk object, dus voor elk elektrisch product dat op de markt wordt gebracht, moet worden uitgevoerd.

Waar?
Het meest kritische defect is een totale kortsluiting tussen een fase en een elektrisch geleidend deel van de behuizing van het apparaat. Als een gebruiker nu de behuizing aanraakt, kan dit leiden tot een elektrische schok.
Deze gevaarlijke situatie moet worden voorkomen! Hiervoor moeten alle elektrisch geleidende delen van de behuizing veilig worden aangesloten op de centrale beschermingsgeleider.
In het ergste geval moet de beschermingsgeleider een volledige kortsluiting tussen de fase en een geleidend deel van de behuizing naar de aarde kunnen ontladen. De zeer hoge kortsluitstroom zal aanwezig zijn bij een defect en blijft aanwezig tot een zekering doorslaat en de apparatuur spanningsvrij is.
Gedurende deze tijd mag er op geen enkel deel van de behuizing een te hoge aanraakspanning worden opgewekt. Dit kan echter gebeuren als de weerstand van de beschermingsgeleider te hoog is.
Daarom moeten alle interne en externe aardgeleiderverbindingen worden gecontroleerd op een correcte werking. Dit gebeurt ofwel door het testen van diverse onderdelen van de behuizing met behulp van een testsonde. Of, als alle afzonderlijke behuizingsonderdelen met behulp van testsnoeren met het testapparaat zijn verbonden, volledig geautomatiseerd.
Hoe?
Om de hoge stroombelasting van de beschermingsgeleider zo realistisch mogelijk te simuleren, wordt de test van de beschermingsgeleider met een hoge teststroom uitgevoerd, deze stroom is doorgaans 10A (Europa) of 25A (USA), maar voor typetesten kan dit zelfs 40, 75 of 100 ampere zijn.
De testspanning is in veel normen omschreven als een AC spanning kleiner dan 6 of 14 volt, de aardingsmeting kan in sommige gevallen ook worden doorgevoerd met een DC.
De beoordeling van de test is de ohmse weerstand of de spanningsval. Deze mag niet te hoog zijn, omdat anders de contactspanning op de apparatuur in geval van schade te hoog is.
De bovengrens van de aarding kan van product tot product en in verschillende regio’s/continenten verschillend worden gedefinieerd.
Daarom moet je de testparameters uit de voor het product en de regio geldende norm halen, doorgaans is de maximale waarde bij een PE meting 100 milliOhm.
De aardingsmeting zal worden uitgevoerd met een vierdraadsmeting om de overgangsweerstand en de weerstand van de meetkabels te compenseren.
Testparameters | typische normwaarden | SCHLEICH | van standaard naar maatwerk |
maximale toelaatbare PE-weerstand | 100 – 200 – 500 mΩ | vanaf 0.0001 t/m > 10 Ω |
Minimale teststroom vereist | 10 – 30 A (AC of DC) 200 mA | vanaf 0.1 t/m > 100 A (AC of DC) |
maximaal toelaatbare testspanning | 6/12 V 6 – 24 V | vanaf 6 t/m > 24 V |
minimale testtijd | 1 s | vanaf 1 s t/m 24 uur |
Wanneer niet?
Elektrische producten van beschermingsklasse II hebben een versterkte of dubbele isolatie van de behuizing. De behuizing heeft wel elektrisch geleidende componenten, maar deze kunnen door het ontwerp niet onder spanning staan. Dergelijke producten zijn daarom elektrisch veilig om aan te raken door hun constructie. Ze hebben dus geen beschermingsgeleider nodig. Er is dus geen PE-meting mogelijk of noodzakelijk.