Beproeven zwerfkasten volgens NEN EN IEC 61439

Zwerfkasten zijn onmisbaar in de bouwindustrie. Ze worden gebruikt als tijdelijke energievoorziening op bouwplaatsen en zijn nodig om de stroomtoevoer te regelen en te verdelen. Het is dan ook van groot belang dat deze kasten veilig zijn en aan de juiste normen en richtlijnen voldoen. Om dit te kunnen garanderen, worden zwerfkasten getest met diverse beproevingen, waaronder aardingsmetingen, hoogspanningstesten, isolatieweerstandmetingen, doorgangsmetingen, draairichtingsmetingen en de controle van aardlekschakelaars.

Het beproeven van zwerfkasten vergt doorgaans veel tijd. De vele aansluitingen en de diversiteit aan connectoren is een complex en tijdrovend proces.

De aardingsmeting voert men door om te controleren of de aardverbindingen een lage en correcte weerstand heeft. De beschermingsleidingsweerstand is doorgaans instelbaar met een meetstroom van instelbaar van 1…. 30A AC

Bij de hoogspanningstest wordt de zwerfkast onderworpen aan een hoge spanning, om te controleren of de doorslagvastheid in orde is.

Bij de isolatieweerstandmeting wordt gekeken of de zwerfkast goed geïsoleerd is. Hierbij wordt gekeken naar de isolatieweerstand tussen de verschillende delen van de kast en het aardpunt. Dit is belangrijk omdat een slechte isolatie kan leiden tot gevaarlijke situaties, zoals kortsluiting.

Bij de doorgangsmeting wordt gekeken of de aansluitingen in orde zijn en correct is aangeslotenen en of er geen onderbrekingen zijn in de bekabeling.

Bij de draairichtingsmeting wordt gekeken of de zwerfkast de juiste draairichting heeft. Dit is belangrijk omdat een verkeerde draairichting kan leiden tot onveilige situaties en storingen.

Ten slotte wordt de zwerfkast ook getest met een aardlekschakelaartest. Een functionele test voor aardlekschakelaars type A, B, B+, AC en F met 10 mA, 30 mA, 30 mA, 100 mA, 300 mA, 500 mA, 500 mA. 1 A volgt als laatste meting. De functietest omvat het meten van de uitschakelstroom en de uitschakeltijd.

Al deze testen zorgen ervoor dat zwerfkasten veilig en betrouwbaar zijn en dat ze voldoen aan de juiste normen en richtlijnen. Hierdoor kunnen bouwbedrijven veilig werken en worden gevaarlijke situaties voorkomen.

Met onze GLP2-ce kan dit proces vereenvoudigd worden met tijdbesparing als resultaat!
Door middel van het GLP2-ce testsysteem kan men de volgende metingen doorvoeren

De diverse metingen verlopen volautomatisch, er is geen tussenkomst van de operator noodzakelijk!
Na bovenstaande meting zal het systeem een label printen met de gewenste informatie zoals een ordernummer, datum e.d. Na de meting genereert de GLP2-ce een CSV-bestand van alle meetdata voor traceerbaarheid.

Terug naar overzicht
Translate