Softwarematig stroom begrenzen Hipot

Ons testsysteem voldoet aan de veiligheidsmaatregelen, want wij hebben het systeem softwarematig ingeregeld dat deze geen hoge stroom mag genereren…..

En dat kan dus niet…

In de EN50191 staat dat bij een AC (wisselspanning) de stroom niet hoger mag zijn dan 3 mA. Bij  een  DC (gelijkspanning) mag de stroom niet hoger mag zijn dan 12 mA.

Nu zijn veel hoogspanningssystemen die de mogelijkheid hebben om een hogere stroom te leveren.

Vaak zien wij dat men de tester softwarematig begrensd tot 3 of 12 mA en daarbij dus denkt dat men een veilige situatie creëert, dit is niet het geval.

Er moet rekening mee worden gehouden dat een hoogspanningstester met bijvoorbeeld een uitgangsstroom van 50 mA DC nooit kan worden aangepast met een veiligheidsstroombegrenzing door de grensstroom in te stellen op 12 mA.

De hoogspanning wordt echter pas enkele milliseconden na het overschrijden van de grensstroom uitgeschakeld (vertraging /testonderbreking).

Zoals men in onderstaand voorbeeld kan zien is het na de softwarematige uitschakeltijd nog altijd mogelijk dat de stroom een niveau bereikt groter dan de in de norm bepaalde grenswaarde.

Zorg dus altijd voor de juiste hardwarmatige voorbereidingen en creëer een veilige testomgeving.

Terug naar overzicht
Translate